Είναι γενναίο να λάβετε την απόφαση να θέσετε υπό έλεγχο τους εθισμούς σας. Κάτι τέτοιο μπορεί να είναι μια μακρά και προκλητική διαδικασία, αλλά τελικά οδηγεί σε μια πιο υγιή, πιο ευτυχισμένη ζωή. Η Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας ομιλίας που βοηθά τα άτομα να εντοπίσουν πρότυπα στις διαδικασίες σκέψης και τις συμπεριφορές τους, που μπορούν να οδηγήσουν σε εθισμό. Το 2023, δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να ελέγξετε τις εθιστικές σας συμπεριφορές.
Με τη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών υποστήριξης και των θεραπειών που είναι προσαρμοσμένες στις ατομικές ανάγκες και περιστάσεις, έχετε περισσότερες επιλογές από ποτέ όταν πρόκειται να λάβετε βοήθεια. Αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να καταλάβετε γιατί φέτος μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσετε να κάνετε βήματα για τη διαχείριση του εθισμού σας. Θα παρέχει επίσης μια επισκόπηση των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών, καθώς και συμβουλές για τον καλύτερο τρόπο για να σημειωθεί πρόοδος στην αντιμετώπιση κάθε είδους εθισμού το 2023.
Λοιπόν, Γιατί τώρα;
Το νέο έτος θεωρείται συχνά ως μια νέα αρχή και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους επιθυμούν να ξεπεράσουν τις εθιστικές συμπεριφορές τους. Ωστόσο, καθώς η χρονιά γυρίζει, παρέχει μια ιδανική ευκαιρία αναλογιστείτε τις αρνητικές συνήθειες ή κύκλους συμπεριφοράς στους οποίους έχετε βρεθεί και κάντε ένα σχέδιο για το πώς θα τους βελτιώσετε.
Εκτός από την παροχή ώθησης, το 2023 φέρνει επίσης μαζί του προόδους στις θεραπείες και την τεχνολογία που μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να επιτύχουν στις προσπάθειές τους για αποκατάσταση. Για παράδειγμα, συνεδρίες εικονικής θεραπείας (τηλευγείας) έχουν γίνει ολοένα και πιο δημοφιλή λόγω της πανδημίας Covid-19, επιτρέποντας στα άτομα να έχουν πρόσβαση στη θεραπεία χωρίς να χρειάζεται να φύγουν από το σπίτι τους. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερες διαθέσιμες επιλογές από ποτέ όταν πρόκειται να λάβετε βοήθεια για τον εθισμό.
Επιπλέον, υπάρχει μια αυξανόμενη κατανόηση στην ιατρική και ψυχολογική κοινότητα σχετικά με τα αίτια του εθισμού, καθώς και περισσότερη έρευνα που γίνεται για τις θεραπευτικές επιλογές. Αυτό σημαίνει ότι οι θεραπείες προσαρμόζονται όλο και περισσότερο στις ατομικές ανάγκες, παρέχοντας μεγαλύτερες ευκαιρίες για επιτυχή αποκατάσταση.
Τύποι θεραπείας εθισμού:
Κατά τη θεραπεία του εθισμού, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές ανάλογα με τις ανάγκες και τις περιστάσεις ενός ατόμου. Παρακάτω παρέχουμε μια επισκόπηση ορισμένων από τους πιο δημοφιλείς τύπους θεραπείας:
1. Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT):
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) είναι μια μορφή θεραπείας ομιλίας που βοηθά τα άτομα να εντοπίσουν πρότυπα στις διαδικασίες σκέψης και τις συμπεριφορές τους, που μπορεί να οδηγήσουν σε εθιστική συμπεριφορά. Μέσω αυτής της θεραπείας, τα άτομα μπορούν να μάθουν νέες στρατηγικές αντιμετώπισης που τους επιτρέπουν να διαχειρίζονται καλύτερα τις λιγούρες και να αποτρέπουν την υποτροπή.
Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία βοηθά επίσης τα άτομα να αναπτύξουν αυτογνωσία και να εντοπίσουν τυχόν υποκείμενα ζητήματα που συμβάλλουν στον εθισμό τους, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να δημιουργήσουν πιο υγιείς σχέσεις με τις εθιστικές συμπεριφορές τους, κάτι που μπορεί να είναι απαραίτητο για την επιτυχή ανάκαμψη.
2. Θεραπεία υποβοηθούμενη από φαρμακευτική αγωγή (MAT):
Το MAT είναι μια θεραπευτική επιλογή που συνδυάζει τη φαρμακευτική αγωγή με συμπεριφορικές παρεμβάσεις όπως η συμβουλευτική και η θεραπεία. Συχνά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του εθισμού στα οπιοειδή και περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων όπως η βουπρενορφίνη ή η ναλτρεξόνη, τα οποία βοηθούν στη μείωση της λαχτάρας και των συμπτωμάτων στέρησης.
Με τη θεραπεία MAT, οι ασθενείς μπορούν επίσης να επωφεληθούν από την υποστήριξη συμβούλων και θεραπευτών που μπορούν να τους βοηθήσουν να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τυχόν υποκείμενα ζητήματα που συμβάλλουν στον εθισμό τους.
3. Παρακινητική Συνέντευξη (MI):
Το MI είναι ένα είδος συμβουλευτικής που χρησιμοποιεί τεχνικές σχεδιασμένες να ενθαρρύνουν τα άτομα να προβληματιστούν σχετικά με τη συμπεριφορά τους και να κάνουν αλλαγές προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται διαφέρουν από άτομο σε άτομο και ενσωματώνουν μια σειρά από στρατηγικές, όπως ο καθορισμός στόχων και η επίλυση προβλημάτων.
Η παρακινητική συνέντευξη μπορεί να είναι αποτελεσματική στο να βοηθήσει ένα άτομο να δει τις πτώσεις του αντικειμενικά και να κάνει αλλαγές που οδηγούν σε μόνιμη ανάκαμψη. Θεωρείται επίσης ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα που είναι ανθεκτικά στη θεραπεία ή που μπορεί να δυσκολεύονται να λάβουν αποφάσεις ή να θέσουν στόχους.
4. Κέντρα Αποκατάστασης:
Τα κέντρα αποκατάστασης προσφέρουν υπηρεσίες οικιακής θεραπείας και αποτοξίνωσης σε άτομα με εξάρτηση. Αυτά τα κέντρα παρέχουν ένα περιβάλλον όπου τα άτομα μπορούν να επικεντρωθούν στην ανάρρωσή τους, απαλλαγμένα από τους περισπασμούς και τα ερεθίσματα της καθημερινής ζωής. Η θεραπεία σε ένα κέντρο αποκατάστασης περιλαμβάνει συνήθως ομαδική θεραπεία, ατομική συμβουλευτική, θεραπεία υποβοηθούμενη από φάρμακα, εργαλεία διαχείρισης του άγχους και ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
Για παράδειγμα, στο μονοπάτια αποκατάστασης κέντρο, αφοσιωμένα μέλη του προσωπικού βοηθούν τους ασθενείς να δημιουργήσουν εξατομικευμένα σχέδια θεραπείας, με σκοπό να βοηθήσουν κάθε ασθενή να αναπτύξει τις δεξιότητες που χρειάζεται για να ζήσει έναν νηφάλιο τρόπο ζωής.
5. Ολιστικές προσεγγίσεις:
Οι ολιστικές προσεγγίσεις στη θεραπεία συνδυάζουν την παραδοσιακή ιατρική φροντίδα με εναλλακτικές θεραπείες όπως η γιόγκα, ο βελονισμός, ο διαλογισμός και το μασάζ. Αυτές οι θεραπείες έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν ένα άτομο να οικοδομήσει μια πιο υγιή σχέση με το σώμα και το μυαλό του, προκειμένου να μειώσει τις λιγούρες και τα συμπτώματα στέρησης, δημιουργώντας έτσι μια ισχυρότερη βάση για ανάκαμψη.
Γιόγκα, για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό στη μείωση του στρες και στην αύξηση της συναισθηματικής ρύθμισης, κάτι που μπορεί να βοηθήσει τα άτομα να διαχειριστούν καλύτερα τις εθιστικές συμπεριφορές τους. Ομοίως, η θεραπεία μασάζ μπορεί να μειώσει την ένταση των μυών και να προάγει τη χαλάρωση, βοηθώντας να βάλει ένα άτομο στη σωστή νοοτροπία για αποκατάσταση.
6. Προγράμματα 12 βημάτων:
Τα προγράμματα 12 βημάτων, όπως οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί (ΑΑ) και οι Ανώνυμοι Ναρκωτικοί (ΝΑ), είναι συνεδρίες ομαδικής θεραπείας που παρέχουν κοινωνική υποστήριξη σε άτομα με εθισμό. Ο στόχος αυτών των προγραμμάτων είναι να βοηθήσουν τα άτομα να συνειδητοποιήσουν τη δική τους συμπεριφορά και να χτίσουν πιο υγιείς δεξιότητες αντιμετώπισης για να παραμείνουν νηφάλια μακροπρόθεσμα.
Τα 12 βήματα περιλαμβάνουν επίσης μια πνευματική συνιστώσα, η οποία μπορεί να είναι ευεργετική για όσους βρίσκουν άνεση στη θρησκεία ή την πνευματικότητα. Ωστόσο, εάν αυτό δεν είναι κάτι με το οποίο αισθάνεστε άνετα, δεν χρειάζεται να λάβετε μέρος σε αυτήν την πτυχή του προγράμματος.
7. Διατροφή και Άσκηση:
Η κατανάλωση μιας υγιεινής διατροφής πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, άπαχες πρωτεΐνες και δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της λαχτάρας, παρέχοντας παράλληλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο σώμα. Η σωστή διατροφή είναι επίσης απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου. Έρευνες έχουν δείξει ότι η σωστή διατροφή μπορεί να μειώσει την κατάθλιψη, το άγχος και το στρες που συχνά συνδέονται με τον εθισμό.
Η άσκηση μπορεί επίσης να είναι ευεργετική για την ανάρρωση από τον εθισμό; Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το στρες, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και ενισχύει την αυτοεκτίμηση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντικατάσταση του αισθήματος του «υψηλού» που μπορεί να βιώσουν ορισμένα άτομα όταν κάνουν χρήση ναρκωτικών ή αλκοόλ.
Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα διαφορετικών προσεγγίσεων που μπορούν να ληφθούν όταν πρόκειται για τη θεραπεία του εθισμού. Όταν πρόκειται να πάρει βοήθεια για τον εθισμό, ένα άτομο πρέπει να αφιερώσει χρόνο για να ερευνήσει ποιες επιλογές είναι διαθέσιμες στην περιοχή του. Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνουν υπόψη τους τη σοβαρότητα του εθισμού τους πριν λάβουν οποιεσδήποτε αποφάσεις θεραπείας.
Για όσους χρειάζονται πιο εντατικές θεραπείες ή προγράμματα αποκατάστασης, συχνά διατίθενται διαδικτυακοί πόροι για την παροχή πληροφοριών σχετικά με τις τοπικές υπηρεσίες και οργανισμούς.
Γενικές συμβουλές για το πώς να σημειώσετε πρόοδο όταν αντιμετωπίζετε τον εθισμό σας:
Αναζητήστε υποστήριξη:
Μία από τις βασικές πτυχές όσον αφορά την αντιμετώπιση του εθισμού είναι η ύπαρξη ενός ισχυρού συστήματος υποστήριξης. Αυτό περιλαμβάνει την οικογένεια, τους φίλους και τους επαγγελματίες που μπορούν να προσφέρουν βοήθεια, συμβουλές και καθοδήγηση.
Θέστε ρεαλιστικούς στόχους:
Όταν θέτετε τους στόχους αποκατάστασης, είναι σημαντικό να είναι επιτεύξιμοι και ρεαλιστικοί. Προσπαθώντας να κάνετε ένα πολύ μεγάλο άλμα πολύ γρήγορα μπορεί να σας προετοιμάσει για αποτυχία. Φροντίστε να αναλύσετε τους στόχους σας σε μικρότερες, πιο διαχειρίσιμες εργασίες.
Δημιουργήστε ένα σχέδιο δράσης:
Αφού καθορίσετε ποιοι είναι οι στόχοι σας, δημιουργήστε ένα σχέδιο δράσης που θα περιγράφει λεπτομερώς πώς θα τους πετύχετε. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα πάντα, από την παρακολούθηση συνεδριών θεραπείας ή τη συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης έως τη δημιουργία νέων χόμπι ή την αλλαγή του τρόπου ζωής.
Γνωρίστε τα ερεθίσματα:
Γνωρίζοντας τα προσωπικά σας εναύσματα είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για τη διαχείριση του εθισμού. Αφιερώστε χρόνο για να προσδιορίσετε ποιες καταστάσεις και συναισθήματα μπορούν να σας οδηγήσουν σε μια πορεία υποτροπής και επεξεργαστείτε στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να τα αντιμετωπίσετε.
Εξάσκηση στον προσδιορισμό:
Είναι σημαντικό να παραμείνετε αφοσιωμένοι και αποφασισμένοι στο ταξίδι σας. Ακόμη και όταν αντιμετωπίζετε οδοφράγματα ή αποτυχίες, αρνηθείτε να τα παρατήσετε. Αντίθετα, μείνετε συγκεντρωμένοι στους στόχους σας και θυμηθείτε ότι η πρόοδος απαιτεί χρόνο.
Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο ανάκτησης:
Διατήρηση α περιοδικό αποκατάστασης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τεκμηριώσετε την πρόοδό σας και να παραμείνετε παρακινημένοι. Παρέχει επίσης μια διέξοδο για να καταγράψετε τυχόν σκέψεις, συναισθήματα ή προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσετε στο ταξίδι.
Ασκηθείτε στην αυτοφροντίδα:
Η φροντίδα του εαυτού σας είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για την αποκατάσταση. Αφιερώνοντας χρόνο για δραστηριότητες που απολαμβάνετε, όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός, μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε το μυαλό και το σώμα σας σε ισορροπία. Η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής και η άφθονη ξεκούραση είναι επίσης σημαντική.
Πίστεψε στον εαυτό σου:
Πάνω από όλα, θυμηθείτε να έχετε πίστη στον εαυτό σας. Να ξέρετε ότι είστε ικανοί να ξεπεράσετε τον εθισμό σας και πιστέψτε ότι κάθε μέρα είναι μια ευκαιρία για πρόοδο.
Είναι αυτή η χρονιά που βάζετε τον εθισμό σας υπό έλεγχο;
Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται τελικά από εσάς. Ωστόσο, εάν αισθάνεστε ότι ο εθισμός σας κυριεύει τη ζωή σας και ότι είναι ώρα για μια αλλαγή, τότε υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι πόροι για να σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε. Είτε πρόκειται για συμβουλευτική είτε για θεραπείες με τη βοήθεια φαρμάκων, ο Rκέντρα ευαισθητοποίησης, συνεντεύξεις κινήτρων, Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, τα προγράμματα 12 βημάτων ή οι ολιστικές προσεγγίσεις, υπάρχουν μια ποικιλία επιλογών που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν τα άτομα με εθισμό να επαναφέρουν τη ζωή τους σε καλό δρόμο.
Κάντε το πρώτο βήμα προς την ανάκαμψη σήμερα ερευνώντας ποια θεραπεία μπορεί να είναι κατάλληλη για εσάς και αναζητώντας την υποστήριξη που χρειάζεστε. Με αποφασιστικότητα και επιμονή, αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η χρονιά που θα ελέγχετε τους εθισμούς σας.