Ανησυχείτε για τη σόμπα αερίου σας; Δείτε τι πρέπει να κάνετε.

15
Ανησυχείτε για τη σόμπα αερίου σας;  Δείτε τι πρέπει να κάνετε.

Ανησυχείτε ότι η χρήση της σόμπας αερίου σας επηρεάζει αρνητικά την υγεία σας; Αν και οι ειδικοί και οι ειδικοί συνεχίζουν να συζητούν τα ωραία σημεία, οι σόμπες αερίου έχουν προβάλλεται εδώ και καιρό να απελευθερώσει βενζόλιο, μεθάνιο, οξείδια του αζώτουδιοξείδιο του άνθρακα και άλλα δυνητικά επικίνδυνο αερομεταφερόμενες ουσίες όταν τις χρησιμοποιείτε. Τον Ιανουάριο του 2023, το Η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων το κατέστησε σαφές ότι ενώ ο οργανισμός δεν επιδιώκει να απαγορεύσει τις σόμπες αερίου, ερευνά ενεργά τις εκπομπές ρύπων, νέα εθελοντικά πρότυπα ασφάλειας και λύσεις για τη μείωση των πιθανών κινδύνων. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε συνήθως να εξαλείψετε τους περισσότερους από τους κινδύνους – ακόμα κι αν το σπίτι σας περιλαμβάνει παιδιά με άσθμα – μπαίνοντας περισσότερο καθαρό αέρα στην κουζίνα σας ενώ μαγειρεύετε. Εδώ είναι μερικές συμβουλές.

Ανάβετε τον απορροφητήρα σας κάθε φορά που μαγειρεύετε

Πρόσφατος σπουδές σχετικά με το μαγείρεμα και την ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων δείχνουν ότι όταν πρόκειται για απορροφητήρες, οι άνθρωποι δεν τους χρησιμοποιούν αρκετά. Θα πρέπει να αναποδογυρίζετε τον απορροφητήρα σας κάθε φορά που μαγειρεύετε ή ψήνετε, όχι μόνο όταν τηγανίζετε ψάρια, ας πούμε, ή όταν απανθρακώνετε το καλό από μια μπριζόλα.

Υπάρχει μια κουκούλα για αερισμό, όχι για μυρωδιές, σημειώνει η Jessica Petrino Ball, η οποία διευθύνει τα εκπαιδευτικά προγράμματα στο κατάστημα λιανικής AJ Madison με συσκευές κουζίνας. Ένας καλός απορροφητήρας απορροφά και αφαιρεί τον ατμό και τα αέρια καθώς μαγειρεύετε, λέει. Αυτή η δράση τείνει επίσης να απομακρύνει τις μυρωδιές, τη θερμότητα και τα μικροσκοπικά σωματίδια λίπους που μεταδίδονται στον ατμό έξω από την κουζίνα.

Οι απορροφητήρες διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό ως προς την αποτελεσματικότητα, γι‘ αυτό εξοικειωθείτε με το είδος που διαθέτετε, ειδικά αν το σπίτι ή η κουζίνα σας βρίσκεται στη μικρότερη πλευρά. Ορισμένες κουκούλες εξαερίζονται προς τα έξω, κάτι που είναι ιδανικό, λέει ο Petrino, ενώ άλλες ανακυκλώνουν τον αέρα μέσω ενός φίλτρου. Οι απορροφητήρες διαφέρουν επίσης ως προς την ισχύ και το μέγεθος, πράγμα που μεταφράζεται στο πόσο καλά λειτουργεί το σύστημα για να καλύψει όλα τα θερμαντικά στοιχεία της εστίας σας.

Όταν οι επιστήμονες στο Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια μελέτησε τη χρήση απορροφητήρα για τον μετριασμό των προβλημάτων ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους Το 2017, ανακάλυψαν ότι οι καλοί πράγματι λειτουργούν: Αυτά που εξαερίζουν στον εξωτερικό χώρο μπορούν να μειώσουν τις συγκεντρώσεις ρύπων στον αέρα κατά 80% έως 95%. (Η καλύτερη έκδοση με κυκλοφορία αέρα ήταν σε θέση να μειώσει τους ρύπους μόνο κατά 50%).

Ωστόσο, η μελέτη επεσήμανε ότι η πλειονότητα των κουκούλων αυτονομίας ήταν πιο αποτελεσματική στη σύλληψη των εκπομπών από τους πίσω καυστήρες από τους μπροστινούς καυστήρες. Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να μαγειρεύετε πάνω από τις οπίσθιες εστίες αποκλειστικά με αναμμένο τον απορροφητήρα όποτε είναι δυνατόν. Με βάση την έρευνά τους, οι συνιστούν επίσης οι συγγραφείς της μελέτης ότι εάν διαθέτετε κουκούλα με κυκλοφορία αέρα, μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα του αέρα σας ενεργοποιώντας έναν άλλο ανεμιστήρα εξάτμισης στο σπίτι σας —όπως έναν σε ένα μπάνιο—ή ανοίγοντας ένα παράθυρο.

Ανοίξτε ένα παράθυρο, προσθέστε έναν ανεμιστήρα

Τι γίνεται αν η κουζίνα σας δεν έχει απορροφητήρα; Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να απομακρύνετε τα αέρια ερεθιστικά από την κουζίνα σας είναι να ανοίξετε ένα παράθυρο ή μια πόρτα προς τα έξω ενώ μαγειρεύετε. Ο Tim Heffernan, ανώτερος συγγραφέας του Wirecutter και ειδικός στον καθαρισμό του αέρα, παρακολουθεί τη δική του ποιότητα αέρα σε εσωτερικούς χώρους εδώ και χρόνια. Έχει παρατηρήσει ότι όταν χρησιμοποιεί τη σόμπα υγραερίου ή τον φούρνο αερίου του (δεν έχει απορροφητήρα), το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) τα επίπεδα ανεβαίνουν στην κουζίνα και στο διπλανό σαλόνι του. Αλλά αφού άνοιξε ένα κοντινό παράθυρο για μόλις 20 λεπτά, διαπίστωσε ότι τα επίπεδα πέφτουν για να ταιριάζουν σχεδόν με το CO2 επίπεδα καθαρού αέρα έξω.

Εάν το πλησιέστερο παράθυρό σας προς τα έξω βρίσκεται σε καλή απόσταση από τη σόμπα σας ή δεν βρίσκεται απευθείας στην κουζίνα σας, μπορείτε επίσης να προσθέσετε έναν ανεμιστήρα στο παράθυρο που είναι στραμμένο προς τα έξω. Ο ανεμιστήρας παραθύρου Bionaire Twin Reversible Airflow Window, η κορυφαία επιλογή μας για ανεμιστήρα παραθύρου, είναι ισχυρός και διαθέτει επιλογή εξάτμισης και τηλεχειριστήριο, που θα μπορούσε να τον κάνει ακόμα πιο εύκολο στη χρήση όταν βρίσκεστε στη σόμπα και ετοιμάζεστε να μαγειρέψετε.

Χρησιμοποιήστε συσκευές πάγκου

Ένας άλλος τρόπος για να βελτιώσετε την ποιότητα του εσωτερικού σας αέρα είναι να χρησιμοποιήσετε συσκευές πάγκου στη θέση της κουζίνας αερίου ή του φούρνου σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν δεν διαθέτετε κουκούλα υψηλής ποιότητας ή εάν έξω κάνει πολύ ζέστη ή πολύ κρύο για να κολλήσετε έναν ανεμιστήρα σε ανοιχτό παράθυρο. Οι δοκιμές μας έδειξαν ότι μια φορητή επαγωγική εστία είναι ένα ασφαλές, καθαρό και συνολικά φανταστικό εργαλείο για χρήση όταν χρειάζεστε μόνο έναν καυστήρα. Διαπιστώσαμε ότι ένας επαγωγικός καυστήρας χειριζόταν τόσο καλά τις χαμηλές θερμοκρασίες, το βράσιμο και το βράσιμο, που χρησιμοποιούσαμε έναν αντί για σόμπα υγραερίου ακόμα και όταν δεν το χρειαζόμασταν.

Υπάρχουν επίσης πολλές άλλες συσκευές πάγκου με τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να μαγειρέψετε αντί για τη σειρά αερίου ή τον φούρνο σας, συμπεριλαμβανομένων φριτέζες αέρα, κουζίνες ρυζιού, αργές κουζίνες, το Instant Pot, φούρνους τοστιέρας, φούρνους φρυγανιέρα αέρα φριτέζας και, φυσικά, φούρνους μικροκυμάτων .

Duxtop 9600LS

Στις δοκιμές μας, αυτός ο επαγωγικός καυστήρας ήταν ο πιο εύκολος στη χρήση για καθημερινό μαγείρεμα. Βρεθήκαμε να το χρησιμοποιούμε ακόμα και όταν δεν το χρειαζόμασταν.

Σκεφτείτε ένα μόνιτορ ποιότητας αέρα που ανιχνεύει διοξείδιο του άνθρακα

Οι περισσότερες συσκευές παρακολούθησης ποιότητας αέρα στο σπίτι δεν μπορούν να ελέγξουν για βενζόλιο, μεθάνιο και ορισμένες από τις άλλες ουσίες που εκπέμπει μια σόμπα αερίου. Αλλά ένας καλός μπορεί να σας δείξει πόσο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) βρίσκεται στον αέρα της κουζίνας σας—το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως υποκατάστατο για άλλους παράγοντες ποιότητας του αέρα, λέει ο Tim. Μια εστία αερίου (και φούρνος) αρχίζει να εκπέμπει CO2 μόλις το ενεργοποιήσετε και το CO2 Τα επίπεδα στο σπίτι σας αυξάνονται από εκεί καθώς μαγειρεύετε ή ψήνετε, εξηγεί.

Το SAF Aranet 4 είναι το μόνιτορ ποιότητας αέρα που προτείνει ο Tim για την παρακολούθηση του CO2 επίπεδα στο σπίτι σας. Συνδυάζεται με μια εφαρμογή που μπορεί να στείλει μια ειδοποίηση στο τηλέφωνο ή την έξυπνη συσκευή σας όταν CO2 Τα επίπεδα είναι υψηλά, γεγονός που θα μπορούσε να σας υπενθυμίσει να ανοίξετε ένα παράθυρο ή να ενεργοποιήσετε έναν ανεμιστήρα εξάτμισης ενώ μαγειρεύετε. Ή θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε την επταήμερη παρακολούθηση τάσεων για να καταλάβετε ποιες μαγειρικές συνήθειες επηρεάζουν περισσότερο την ποιότητα του αέρα του σπιτιού σας.

SAF Aranet 4

Το SAF Aranet 4 είναι ένα από τα πιο ακριβή μόνιτορ διοξειδίου του άνθρακα που είναι διαθέσιμα και οι μετρήσεις του μπορούν να λειτουργήσουν ως δείκτης της ποιότητας του εσωτερικού σας αέρα.

Μην επενδύετε σε έναν καθαριστή αέρα

Αν και ορισμένοι ειδικοί έχουν συστήσει τη χρήση ενός καθαριστή αέρα με φίλτρο HEPA για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Tim λέει ότι η πλειονότητα των καθαριστών αέρα δεν έχουν σχεδιαστεί για να δεσμεύουν και να αφαιρούν αποτελεσματικά αέριους ρύπους όπως το μεθάνιο ή το διοξείδιο του αζώτου. Τα ίδια τα φίλτρα HEPA δεν δεσμεύουν καθόλου αέρια —αντίθετα, συλλαμβάνουν αιωρούμενα σωματίδια— έτσι πολλοί καθαριστές διαθέτουν επίσης ένα πρόσθετο φίλτρο ενεργού άνθρακα, το οποίο προσροφώ πολλά αέρια. Αλλά τα περισσότερα από αυτά τα φίλτρα περιέχουν μόνο μερικές ουγγιές ενεργού άνθρακα και χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με την πάροδο του χρόνου.

Εάν είστε έτοιμοι να αγοράσετε έναν καθαριστή, λέει ο Tim, το μόνο μοντέλο που έχει δοκιμάσει και το οποίο θα συνιστούσε για την αφαίρεση των αερίων που εκπέμπονται από μια σόμπα αερίου είναι το Austin Air HealthMate HM400. Εκτός από ένα φίλτρο HEPA, αυτός ο καθαριστής αέρα βαρέως τύπου διαθέτει ένα προσροφητικό φίλτρο 15 λιβρών που περιέχει ενεργό άνθρακα και ζεόλιθος. Θα πρέπει να παραμείνει αποτελεσματικό για χρόνια. Αλλά το HealthMate HM400 είναι ακριβό, ογκώδες και συχνά δεν είναι διαθέσιμο και απαιτεί ακριβά φίλτρα αντικατάστασης, επομένως ο Tim λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι είναι καλύτερα να χρησιμοποιούν τις τέσσερις μεθόδους που περιγράφονται παραπάνω.

Εξετάστε το ενδεχόμενο να μεταβείτε σε ηλεκτρική κουζίνα ακτινοβολίας ή επαγωγής

Η αντικατάσταση μιας ηλεκτρικής κουζίνας ή εστίας με ηλεκτρική έκδοση είναι για πολλούς ανθρώπους ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Αλλά εάν σκέφτεστε να αλλάξετε, έχουμε συστάσεις για τις καλύτερες συρόμενες και ανεξάρτητες ηλεκτρικές σόμπες. Οι ανεξάρτητες ηλεκτρικές σειρές ακτινοβολίας 30 ιντσών κοστίζουν συχνά λιγότερο από 1.000 $ και το GE JB735, η κορυφαία επιλογή μας σε αυτήν την κατηγορία, είναι καλά κατασκευασμένο και προσφέρει έναν ωραίο συνδυασμό χαρακτηριστικών σε πολύ καλή τιμή. Σημειώστε ότι η πραγματοποίηση της αλλαγής από το φυσικό αέριο απαιτεί συχνά το πώμα μιας γραμμής αερίου και την επανάληψη της καλωδίωσης, κάτι που μπορεί να είναι δαπανηρό και ενοχλητικό. Αλλά εάν είστε σε θέση να κάνετε την αλλαγή, την ενθαρρύνουμε, ειδικά αφού η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρχίσει να εφαρμόζει εκπτώσεις και εκπτώσεις φόρου για ηλεκτρικές συσκευές, οι οποίες θα μπορούσαν επίσης να ισχύουν για το κόστος εγκατάστασης και ηλεκτρικών εργασιών, αργότερα φέτος .

Εκτός από την αξιολόγηση των ηλεκτρικών εστιών ακτινοβολίας, δοκιμάζουμε το επαγωγικό μαγείρεμα εδώ και μερικά χρόνια και είμαστε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι με την ευελιξία και την ισχύ του. Φέτος σχεδιάζουμε να παρουσιάσουμε έναν οδηγό για επαγωγικές εστίες (ακριβώς εγκαίρως για να χρησιμοποιήσετε αυτές τις νέες ομοσπονδιακές εκπτώσεις) που θα εξηγήσει την τεχνολογία και θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε τι να αγοράσετε.

GE JB735

Το GE JB735 προσφέρει την καλύτερη ισορροπία ποιότητας κατασκευής και μαγειρικής σε μια προσιτή ηλεκτρική σειρά και είναι διαθέσιμο σε περισσότερα φινιρίσματα από τα περισσότερα.

Αυτό το άρθρο επιμελήθηκε η Ingrid Skjong και η Courtney Schley.

Πηγές

1. Δήλωση του Προέδρου Alexander Hoehn-Saric σχετικά με τις σόμπες αερίουΕπιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων, 11 Ιανουαρίου 2023
2. Rachel Frazin, Πίνακας ασφαλείας καταναλωτών για τη στάθμιση των κανονισμών για τις σόμπες αερίουThe Hill, 14 Δεκεμβρίου 2022
3. Drew R. Michanowicz, Το σπίτι είναι εκεί που τελειώνει ο αγωγός: Χαρακτηρισμός των πτητικών οργανικών ενώσεων που υπάρχουν στο φυσικό αέριο στο σημείο του οικιακού τελικού χρήστηEnvironmental Science & Technology, 28 Ιουνίου 2022
4. Ρομπ Τζόρνταν, Οι επιστήμονες του Στάνφορντ βρίσκουν ότι οι επιπτώσεις στο κλίμα και στην υγεία από τις σόμπες φυσικού αερίου είναι μεγαλύτερες από ό,τι πιστεύαμεStanford News, 27 Ιανουαρίου 2022
5. Τζένιφερ Χούμπερ, Χρησιμοποιήστε τον απορροφητήρα σας για ένα πιο υγιεινό σπίτι, συμβουλεύει ο ερευνητής ποιότητας αέρα εσωτερικών χώρωνΠανεπιστήμιο Stanford Stanford Medicine Scope, 6 Μαρτίου 2018
6. Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Berkeley, Συγκέντρωση ρύπων και ρυθμοί εκπομπών από καυστήρες μαγειρέματος φυσικού αερίου χωρίς και με καυσαέριο σε εννέα σπίτια στην ΚαλιφόρνιαΚτίριο και Περιβάλλον, Ιούνιος 2017
7. Ινστιτούτο Paul Scherrer, Ποσοτικοποίηση της επίδρασης των διαδικασιών μαγειρέματος στις συγκεντρώσεις πτητικών οργανικών ειδών σε εσωτερικούς χώρους και πρωτογενών και δευτερογενών οργανικών αερολυμάτωνIndoor Air, 17 Σεπτεμβρίου 2019
8. William W. Delp και Brett C. Singer, Εκτίμηση απόδοσης κουκουλών εξάτμισης οικιακής μαγειρικής στις ΗΠΑEnvironmental Science & Technology, 8 Μαΐου 2012
9. Θ. Γκρέινερ, Δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα: Σειρές κουζίνας με αέριοIowa State University Extension and Outreach, Σεπτέμβριος 1998

παρόμοιες αναρτήσεις

Schreibe einen Kommentar